torsdagen den 26:e juli 2012

Vita kränkta män

Den försvenskade kurden Kawa Zolfagary har sedan en tid tillbaka drivit en populär Facebookgrupp, Vita kränkta män, som raljerar över det faktum att vissa vita svenska män - exempelvis "jämställdisten" Pär Ström - påstås känna sig kränkta eller förfördelade i samhället. Han blev nyligen intervjuad i Sveriges radio och förkunnade att vid sidan av lite "hat" så har reaktionerna mestadels varit positiva. Grundpoängen ligger bland annat i att en nästan alltid privilegierad grupp - något som man knappast kan invända mot sett både till äldre historia och samtidshistorien - klagar. Zolfagary menar vidare, åtminstone mellan raderna, att även om kränknings- och antirasismindustrin leder till att många icke-vita påtalar att de är kränkta, är det både roligare och mer legitimt att "sparka uppåt" i rashierarkin.

Zolfagary et al har delvis rätt i det de säger, men på grund av ideologiska skäl missar de - medvetet eller inte - en stor del av målet. En av dessa brister är att även om många vita män föds i en familj och ett samhälle med god social ordning och dito ekonomi är det ändå vita män, och i mindre utsträckning kvinnor, som gör att icke-vita och gränsfallsgrupper som kurder kan bosätta sig i vita länder och dra nytta av det som de förra har skapat. Var än nordostasiater och vita människor bosätter sig - må det vara Brasilien, Sydafrika, Australien, Singapore, Nya Zeeland, Taiwan, USA, som en minoritet eller majoritet - skapar de välfungerande och ekonomiskt starka samhällen, medan andra grupper har det desto kärvare. Jag är emellertid, eftersom jag har besökt och studerat länder som exemplifierar detta, helt övertygad om att grupper med 85 i IQ - den nivå som till exempel svarta tycks nå upp till om de får ordning på stat, kost och utbildning - kan skapa hyfsade samhällen om de använder ungefär samma strategier som mer framgångsrika grupper, och det finns redan i dag rätt många svarta som är smartare än vita, varför bigott och högljudd ressentimentsrasism är både pinsam, onödig och förfelad.

Men som det ser ut nu på många håll i världen är det icke-vita som lever på det som vita har skapat, och såvida inte någon auktoritär statsherre får för sig att införa ett avancerat eugenikprogram lär det också så förbli under mycket lång tid framöver. Det handlar inte om att enskilda kränkta vita individer som gnäller över småsaker bör slå sig för bröstet för att de tillhör en historiskt sett framgångsrik grupp, utan det handlar om hur det ser ut på makronivå. Och det är just grupp- snarare än individnivå som Zolfagary och hans fränder intresserar sig för. De skor sig på fenotypiska rasskillnader.
Finns det då någonting, åtminstone indirekt, positivt med Zolfagarys initiativ? Ja, visst gör det det. Svenskar och andra europeiska grupper har länge tagit sin och samhällets övergripande identitet för given, men i takt med att den demografiska balansen förändras måste folk göra ett val: Spelar det någon roll om Sverige är övervägande (nord)europeiskt eller inte? Genom att lyfta fram gruppens existens kan debatter uppstå och människor bli medvetna. Likaså kan det leda till att evolutionära tabun krossas, och att fler får upp ögonen för exempelvis boernas trängda situation. Jag föreslår därför att någon, i stället för att gnälla om badhusöppettider och dylikt, kontaktar Carl Bildt och påtalar att alla boer som vill får möjlighet att komma till Sverige. Där kan vi prata om riktiga kränkningar.Relaterat videoklipp
Pastor Manning om Sydafrika

Relaterad Flashbacktråd
Hat sprids mot vita män i Sveriges
radio


Relaterade blogginlägg
Ett litet förslag
Överkvalifikation, nepotism och diskriminering
Maria Sveland gör bort sig - igen

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vad tror du är hans drivkraft förutom det du skrivit?

Möjligen att sätta på svenskor (inom kultursfären) som skulle nekat honom annars?

/Arkanov

Nomen Nescio sa...

Hej, ja jag antydde ju att han är en del av en eller möjligen två överlappande industrier (kränknings- och antirasism-) vars förespråkare och apologeter gör sig ett pinsamt namn på dessa fenomen, men samtidigt vill jag inte spekulera - jag är ingen tankeläsare - alltför mycket utan titta mer på funktioner av det och om man kan vända det till något positivt.

Sven sa...

Skandal! Lämna mina kor ifred!

Nomen Nescio sa...

Lycka till med svenskorna!

Nomen Nescio sa...

Ja, just det. IQ-bilden är hämtad från The Global Bell Curve (2008). Kan ju vara lämpligt att t.ex. läsa den här bokrecensionen för att få en liten inblick i hur det ser ut i världen och varför:
http://www.cogn-iq.org/archives/350

Hoppas ingen icke-vit och icke-gul känner sig kränkt=)